Stoelyoga, ontspannen bewegen voor ouderen en/of voor mensen met een (lichamelijke en/of geestelijke) beperking
We horen en lezen er steeds meer over: het belang van (blijven) bewegen wanneer de jaren klimmen en/of bij lichamelijke en/of geestelijke beperkingen bij of door het ouder worden. (*)

Stoelyoga is een prachtige vorm van bewegen die aansluit bij de mogelijkheden en ook de beperkingen die het ouderworden (soms) met zich brengt. Stoelyoga is een vorm van ontspannen bewegen, aangepast aan de eigen mogelijkheden, niet op basis van presteren of competitie, maar op basis van rust en ontspanning. Een vorm dus eigenlijk van "rustig actief zijn".

Stoelyoga is de goede vruchten van yoga plukken. De ademhaling (weer) ruim en comfortabel aan (leren) voelen, (weer) bewust(er) worden van de mogelijkheden van het lichaam. Op een ontspannen wijze de verschillende stelsels in het lichaam (weer) in harmonie brengen, onderhouden en/of (soms) zelfs nog (wat) versterken. 
Stoelyoga is een vorm van ontspannen bewegen waarvoor u niet op een matje hoeft te liggen of zich in moeilijke bochten hoeft te wringen. Ook hoeft u niet beslist lenig te zijn of zo.
Stoelyoga is gewoon blijven zitten, in stoel of rolstoel en oefeningen doen binnen de eigen grenzen en mogelijkheden.

Stoelyoga is: (toch) in beweging, rustig en heel bewust, aangepast aan wat kan en niet kan en na afloop genieten van rust en ontspanning.

Groepslessen
Er zijn verschillende groepen stoelyogabeoefenaars. Stoelyoga is net als de reguliere yoga niet aan leeftijd gebonden. Er zijn deelnemers die vanaf hun 55ste beginnen of soms nog wat eerder, maar er zijn er ook die pas ruim na hun 70ste of 75ste nadenken om de oefeningen vanuit de stoel te gaan doen. Dat is geheel persoonlijk. Ieder kan deelnemen zelfs wanneer er lichamelijke en/of (meer) geestelijke beperkingen zijn. Geen bezwaar! Ook dan kan de stoelyoga beoefend worden!
De lessen worden (veelal) op de door u gewenste locatie verzorgd en zijn altijd geheel op de eigen kring aangepast.

Laagdrempelig
Doel van de stoelyoga is het (blijven) stimuleren van bewegen wanneer de jaren klimmen en/of de mogelijkheden beperkt(er) worden/zijn. Daarom vooral ook zijn de stoelyogalessen laagdrempelig. Geen zweverig gedoe, zo veel als mogelijk in de buurt en de kosten zo laag mogelijk. 

Kort en goed: verantwoord bezig zijn, rustig en bewust bezig zijn, niet te moeilijk en daarna lekker ontspannen en met een goed gevoel weer huiswaarts gaan.

Wanneer
Zodra het weer mogelijk is, starten de volgende stoelyogalessen weer op:
iedere maandagochtend in Zorgcentrum Hayemastate in Stiens (besloten groep), 
iedere woensdagochtend van 11.00 - 11.45 uur in Zorgcentrum Skilhiem in Stiens (open deelname),
op de 2e en 4e woensdag van de maand van 14.30 - 15.00 uur tijdens de ouderensoos in Wijkcentrum Bilgaard in Leeuwarden (open deelname)         
iedere donderdagochtend van 11.00 - 11.45 uur in Zorgcentrum Ludingawaard in Leeuwarden (besloten groep)
iedere donderdagmiddag van 15.15 - 16.00 uur in Wooncentrum Wylaarderhof, wijk Camminghaburen in Leeuwarden, (open deelname) en 
iedere vrijdagmiddag van 15.00 - 15.45 uur in Zorgcentrum Swettehiem, wijk Westeinde in Leeuwarden, (open deelname).

Naast deze groepen is het altijd mogelijk een nieuwe of eigen groep te starten. Bel of mail gerust wanneer u meer informatie wilt of eens een proefles wilt op uw locatie. Telefoon: 06-40925973 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Alle stoelyogalessen vinden altijd plaats binnen alle geldende Corona-regels. Dat is: er is een maximum aantal deelnemers, afhankelijk van de ruimte en rekeninghoudend met de onderlinge afstand van anderhalve meter, er zijn altijd aparte in- en uitgangen, er is (biologische) (hand)desinfectie aanwezig (papier en gel), stoelen zijn gereinigd, er zijn instructies zichtbaar bij binnenkomst.

(*) Uit Friesch Dagblad 25 juni 2018: "ook mensen met de diagnose dementie hebben baat bij beweging (alles behalve liggen/stilzitten), maar omdat door de ziekte het lastig wordt om bijvoorbeeld sportactiviteiten te plannen, ligt inactiviteit op de loer. Toch is bewegen belangrijk. Voor een beter humeur, beter slapen, sterkere spieren en minder vallen".