In de yoga is de Zonnegroet zeer bekend. Veel minder bekend is de Maangtroet. Staat de Zonnegroet vooral voor activiteit, energie en actie, de Maangroet staat vooral voor rust en afbouwen van spanningen. Wordt de Zonnegroet met name in de ochtend beoefend, de Maangroet is een bij uitstek geschikte serie houdingen om 's avonds te doen. Net voor het slapengaan.

De Maangroet is een serie houdingen die, evenals in de Zonnegroet, elkaar in een vloeiende beweging opvolgen, echter nu op het ritme van langzame ademhalingen. Tijdens de houdingen is de aandacht vooral gericht op het traag bewegen waardoor de ademhaling tot rust komt. Door die rustige, zeg maar vrij oppervlakkige, adem komen de gedachten tot rust en daarom is de Maangroet dan ook een uitstekende serie oefeningen als voorbereiding op een meditatie of voor het slapen gaan. Bedoeld dus vooral om 's avonds uit te voeren teneinde het lichaam (weer) in balans te brengen en lichamelijk en geestelijk rustig te worden.

Net als bij de Zonnegroet wordt ook de Maangroet in vele vormen en uitvoeringen uitgevoerd. De serie houdingen die tijdens de workshop Maangroet wordt beoefend is niet moelijk en zeker gemakkelijker aan te leren dan de Zonnegroet. De oefeningen bestaan uit alle mogelijke buigingen van de wervelkolom: voorwaarts, achterwaarts, zijwaarts en draaiend. De adem wordt niet net zoals bij de Zonnegroet hier en daar ingehouden, maar in plaats daarvan wordt er in houdingen meerdere keren doorgeademd. Kortom: een geheel van bewegingen gericht dus op rust.

Citaat van een bevlogen beoefenaar:
'De Zonnegroet is veel bekender dan zijn zusje de Maangroet, maar deze laatste is minstens zo belangrijk. Zoals de Zonnegroet bedoeld is om de energie op te wekken, zo bestaat de Maangroet uit een reeks houdingen die het lichaam tot rust brengt. De Maangroet dwingt me naar binnen te keren waardoor ik meer tot mezelf kom''.

De Maangroet kun je leren tijdens één van de workshops welke weer plaatsvinden in het seizoen 2020/2021 op zaterdag 14 februari 2021 en/of op zondag 15 februari 2021. De workshops vinden plaats op een nog nader te bepalen locatie in of nabij Leeuwarden. De workshops starten elk om 10.00 uur en duren 2 uren. De kosten voor deelname zijn 15 euro per persoon. Dit is inclusief een handout met daarin de hele serie houdingen om thuis te beoefenen.

Voor informatie en opgave kunnen je bellen met 06-40925973 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..