IMG_3002_2De Ayurvedische massage vloeit voort uit de leefstijlgedachte
van Ayurveda. Voor een groot deel van de Indiase bevolking maken lichaamsmassages een vast onderdeel uit van de dagelijkse routine.

In India weten ze als geen ander hoe belangrijk regelmatige massage is voor het lichaam en de geest. Voor ontspanning, maar  zeker ook omdat er gezondheidswinst mee te behalen valt.

In beide gedachten, ontspanning en gezondheid, hebben de Ayurvedische massages hun juiste plaats.


Naast de massages kent Ayurveda specifieke en typisch Ayurvedische reinigingsbehandelingen zoals modderpakkingen en warmtebehandelingen. Deze reinigingsbehandelingen zijn eveneens zeer ontspannend en passen, net als de massages, in de leefstijl- en preventiegedachte van Ayurveda vanwege hun diep reinigende en huidverzorgende werking.

Gelukkig beperken de Ayurvedische massages en reinigingsbehandelingen zich tegenwoordig niet meer alleen tot India en ervaren ook hier in het Westen iedere dag steeds meer mensen de heilzame werking die van deze bijzondere Ayurvedische behandelingen uitgaat

Voor wie

Ayurvedische massages en reinigingsbehandelingen zijn er in beginsel voor iedereen, van jong tot oud. Voor ontspanning, genezing, verzachting of preventie. Aanleiding kan zijn om op gezonde, geheel natuurlijke, wijze jezelf eens helemaal de aandacht te geven, te ontspannen, even helemaal tot jezelf te komen. Een andere aanleiding kan zijn op doorverwijzing of direct in geval er klachten zijn.


Massages, oliebehandelingen


IMG_3054_2"Abhyanga" (1 ½ uur)
"Abhyanga" is een traditionele Ayurvedische oliemassage waarbij het lichaam met warme kruidenoliën wordt gemasseerd.

Deze kruidenoliën, nog altijd gemaakt worden volgens eeuwenoude recepten en waarvan de kruiden (uiteraard) allemaal op natuurlijke basis en biologisch geteeld zijn, worden met een temperatuur van rond de 40 graden in ruime hoeveelheden op het lichaam opgebracht.

Dit opbrengen, verzorgd volgens authentieke Zuid-Indiase (is: zachte) Ayurvedische massagetechnieken, geeft een weldadig en ontspannend gevoel voor lichaam en geest. 

De warme olien worden door het lichaam opgenomen wat de huid en weefsels voedt, de bloedsomloop stimuleert en de gewrichten en spieren versoepelt. Afvalstoffen komen vrij welke in een later stadium worden afgevoerd. De massagetechnieken brengen waargenomen spanningen naar buiten wat een gevoel geeft van rust en ruimte.


De massage ontspant lichaam én geest en verbetert het uithoudingsvermogen en de weerstand.

Nadat het lichaam met warme olie is behandeld wordt de abhyanga altijd afgesloten met een overgieting van warme olie over het hele lichaam, in India ook wel "Koninklijke Behandeling" genoemd. Met deze opnieuw opgebrachte olie wordt het lichaam nog een korte tijd nabehandeld.

"Abhyanga" wordt, vanwege de mogelijkheid van het gebruik van specifieke medicinale oliën, naast algehele ontspanning- en lichaamverzorgende massage, vooral ook aanbevolen als verzorging bij stress, angsten, pijn, zenuwaandoeningen, algehele zwakte, psychische problemen, hoofdpijn, rugpijn en andere pijnen, slapeloosheid, gewrichtsproblemen, spieraandoeningen als ook bij huidaandoeningen als eczeem, uitdroging en psoriasis.

De keuze van de te gebruiken oliën wordt altijd afgestemd op de gewenste behandeling, constitutie, wens en/of eventueel klacht op dat moment.

De duur van de "abhyanga" van het hele lichaam is ongeveer 1 ½ uur. Dit is inclusief een voetenbad met specifieke Ayurvedische zouten, full body lichaamsmassage en als afsluiting een behandeling van het gezicht waarbij gebruik wordt gemaakt van specifieke Ayurvedische gezichtscrèmes. Ruime aandacht dus voor lichaam en geest.

"Abhyanga" (1 uur)
Ook is het mogelijk een kortere en toch puur Ayurvedische massage, oliebehandeling, te ondergaan.

Deze kortere massages zijn uitstekend voor een kennismaking met de "abhyanga" of voor meer specifieke behandelingen zoals bijvoorbeeld rug- en nekmassage en/of voeten- en handenmassage of gewoon om even lekker en gezond af te schakelen van een inspannende periode of werk(week) zonder daar een hele tijd voor kwijt te zijn. De duur van deze "abhyanga" is ongeveer 1 uur. Dit is inclusief een voetenbad met specifieke Ayurvedische zouten, deelbehandeling of kennismaking met "abhyanga" en een korte gezichtsbehandeling met gebruik van specifieke Ayurvedische gezichtcrèmes.

Hoofdmassage (½ uur)
Bij de Ayurvedische hoofdmassages worden speciale kruidenoliën voor het hoofd gebruikt welke eveneens verwarmd en volgens speciale Ayurvedische hoofdmassagetechnieken worden opgebracht. Tijdens de massage krijgen haar, hoofdhuid en haarwortel uitgebreid aandacht.

De hoofdmassage draagt bij aan een goede conditie van haren en hoofdhuid en geeft voeding aan de haarwortel. De hoofdmassage is eveneens toepasbaar bij verminderde haargroei en kaalheid. De duur van de hoofdmassage is ongeveer ½ uur.

Shirodhara (in combinatie met abhyanga) (2 - 2 ½ uur)
IMG_3018_2Shirodhara is een Ayurvedische behandeling van het hoofd waarbij
warme olie vanuit een kelk boven het hoofd over het voorhoofd
wordt gegoten.

Shirodhara heeft een zeer kalmerend en ontspannend effect en geeft
een gevoel van diepe rust. 

Van oudsher wordt Shirodhara ingezet bij mentale klachten en wordt
zij aanbevolen bij stress, spanning, bezorgdheid, hoofdpijn, migraine, nerveuze aandoeningen, futloosheid, vermoeidheid, depressie, ADHD.

Maar ook zonder specifieke (mentale) klachten is Shirodhara ideaal als ontspanningsmassage vanwege haar diep ontspannende werking op lichaam en geest.

Shirodhara wordt altijd gecombineerd met een totale lichaamsmassage, abhyanga. De duur van Shirodhara wordt altijd afgestemd op de constitutie.

NB. Shirodhara kan bij sommige mensen een intensief effect hebben.

Reiningsbehandelingen

Gezichtsmassage (1/2 uur)
Tijdens de gezichtsmassage wordt het gezicht diep gereinigd met een speciale Ayurvedische lotion en vervolgens gemasseerd met een op de behandeling afgestemde Ayurvedische gezichtscreme. 

Zowel cremes en massage werken reinigend, verzachtend en beschermend voor de huid en houden de huid gezond. De duur van de gezichtsmassage is ongeveer ½ uur.

Reinigingsbehandeling, Pindasvedana of "Navarakizhi" (1 uur)
Een weldadige en reinigende en typisch Ayurvedische warmtebehandeling is de zogenoemde Pindasvedana ook wel "Navarakizhi" genoemd. Navara verwijst naar het gebruik van rijst. Navarakizhi kenmerkt zich dan ook door het samenpakken van rijst, melk en een kruidenextract in zogenoemde "kruidenstempels".

Tijdens de behandeling van ongeveer 1 uur wordt het lichaam door middel van deze kruidenstempels geheel gereinigd waarna het er weer helemaal fris uitziet.

Pndasvedana wordt aanbevolen voor verwijdering van afvalstoffen uit het lichaam, verbetering van de tint van de huid, voorkoming van rimpelvorming, bevordering van de spijsvertering en bij circulatiestoornissen.

De kruidenstempels worden geheel volgens Ayurvedische traditie vooraf speciaal voor de betreffende behandeling elk apart met de hand gemaakt. De gebruikte stempels kunnen na de behandeling mee naar huis genomen worden.

Modderpakking, Udvartana (1 uur)
Bij de Ayurvedische modderpakking wordt het hele lichaam ingewreven met mineraalrijke klei afkomstig uit gebergte en rivieroevers in de Himalaya. Nadat de klei op de huid is aangebracht wordt het lichaam warm ingepakt waarna de klei 20 minuten intrekt. De pakking wordt daarna met warm water en badhanddoeken afgenomen.

De pakking is diep reinigend, verfrissend en opwekkend. De pakking verwijdert oude huidcellen, stimuleert de doorbloeding van de huid, houdt de huid soepel en elastisch en ontspant de spieren. De pakking wordt vrijwel altijd afgesloten met een oliebehandeling (abhyanga) en/of een gezichtsmassage.


massageruimtePrijzen
Oliebehandeling, Abhyanga, 1 ½ uur: € 55,=
Oliebehandeling, Abhyanga, 1 uur: € 40,=
Hoofdmassage, ½ uur: € 18,=
Shirodhara, 2 uur: € 80,=
Oliebehandeling, Abhyanga, incl. hoofdmassage, 2 uur: € 65,=
Oliebehandeling, Abhyanga, incl. gezichtsmassage, 2 uur: € 60,=
Gezichtsmassage, ½ uur: € 17,50
Reinigingsbehandeling, Navarakizhi, 1 uur: € 40,=
Modderpakking, Udvartana, (excl. gezichtsmassage en/of abhyanga), 1 uur: € 40,=


Alle bedragen zijn inclusief gebruikte oliën, lotions, crèmes en/of andere toebehoren als ook het gebruik van badhanddoeken.

Afspraak maken
Voor een afspraak moeten we helaas (nog) even wachten tot de definitieve inrichting van de nieuwe ruimte.

Contra-indicaties
Hoe goed en ontspannen massages en reinigingsbehandelingen ook kunnen zijn, er kunnen omstandigheden zijn waarbij het verstandig is om vooraf even de (huis)arts te raadplegen. Daarbij moet gedacht worden aan het in behandeling zijn (geweest) tegen oncologische ziekten, doorgemaakte trombose, koorts, ontstekingen en tijdens de eerste drie maanden van zwangerschap.